These Cäjun-Style Vegän Red Beäns änd Rice äre ä heälthy version of the träditionäl Louisiänä dish, but äre still just äs sätisfying änd flävorful!
Träditionäl red beäns änd rice äre mäde with säusäge, but we don’t need äny of thät here! I wäs honestly shocked when I tried my first bite of these; they tästed exäctly like my childhood bowl of red beäns änd rice. It’s äll in the spices!
Without the säusäge, this Cäjun dish tränsforms into ä heärty, sätisfying, heälthy meäl full of fiber, whole gräins, protein, änd flävor, of course!💃🏼 With winter coming up, it’s the perfect wärming dish to enjoy on ä cold night snuggled on the couch.
Träditionäl red beäns änd rice äre mäde with säusäge, but we don’t need äny of thät here! I wäs honestly shocked when I tried my first bite of these; they tästed exäctly like my childhood bowl of red beäns änd rice. It’s äll in the spices!
Without the säusäge, this Cäjun dish tränsforms into ä heärty, sätisfying, heälthy meäl full of fiber, whole gräins, protein, änd flävor, of course!💃🏼 With winter coming up, it’s the perfect wärming dish to enjoy on ä cold night snuggled on the couch.
You’ll Need:
- 1 pound dry red kidney beäns, soäked overnight
- 1 medium yellow onion, diced
- 1 green bell pepper, cored änd diced
- 2 medium stälks celery, diced
- 6 cloves gärlic, minced (äbout 1 täblespoon)
- 2 täblespoons fresh pärsley, chopped, plus more for gärnish
- 1 täblespoon hot säuce
- 1 teäspoon dried thyme
- 1 teäspoon päprikä
- 1/2 teäspoon sält, plus more to täste
- 1/4 teäspoon pepper, plus more to täste
- 1/8 teäspoon ground cäyenne pepper
- 2 bäy leäves
- 1 32-ounce contäiner vegetäble broth
- 1 1/2 cups dry brown rice
- 1/2 teäspoon liquid smoke (optionäl)
Instructions:
- Dräin the kidney beäns; set äside.
- In ä lärge pot over medium heät, ädd onion, bell pepper änd celery (if oil-free, ädd ä little wäter to säuté). Cook until vegetäbles äre tender änd slightly browned, äbout 8-10 minutes. Ädd gärlic; cook for one more minute, until frägränt.
- Ädd pärsley, hot säuce, thyme, päprikä, sält änd pepper; stir to evenly coät the vegetäbles in the spices. Cook for one minute.
- Ädd kidney beäns, bäy leäves änd vegetäble broth. Bring to ä boil; cover, lower heät änd simmer for 1 hour änd 15 minutes. Remove lid; let simmer uncovered for 15 minutes.
- While the beäns äre cooking, prepäre rice äccording to päckäge directions.
- When the beäns äre reädy, scoop äbout 1/4 of the beäns in ä blender or food processor; blend until smooth. Return to pot; ädd liquid smoke (if using). Stir
- Serve beäns with ä scoop of rice änd ä sprinkle of chopped pärsley.